Efsane Adam Burt Munro ve The World's Fastest Indian



            Herbert J. ''Burt'' Munro (d.25 Mart 1899 ö.6 Ocak 1978) Yeni Zelanda,Invercargill doğumlu motosiklet yarışçısı.1967'de Amerikada'ki Bonneville Tuz Çölünde 1920 model 1000 cc'lik Indian motosikleti ile,saatte 331 km/h hıza ulaşarak dünya rekoru kırmıştır.Bu yarışı kazandığı sırada 68 yaşındaydı.Hala rekorunu egale eden çıkmamıştır.


         Burt Munro 16 yaşında ilk motosikletine sahip oldu.O saatten sonra hayatı motosiklet yarışları ve onların tamiri ile geçti.21 yaşındayken o zamanların en ünlü motosikleti sayılan Indian marka scout model motosikletini aldı..Ve asıl hikaye o zamandan sonra başladı.Indian Amerikanın ilk motosiklet üretici firmasıdır.Indian scout için 1912 yılında mühendis Charles Franklin tasarımlara ve çalışmalara başlamıştır.Motosiklet araştırmalarını ve çalışmalarını daha'da ilerleterek 1919 yılındı prototip üretimini yapmıştır.Yapılan testler olumlu sonuçlar verince 1920 model Indian Scout markası için üretimler başladı.


       
         Burt Munro motorun sahibi ile konuşarak 50 sterline motoru almıştı.Genç adam motosikletine sahip oldu ve 1978 yılının aralığına kadar sürecek motoru ile ortaklığı başlamış oldu.Burt Munro motosikletinin kapasitesini kendi yaptığı parçaları kullanarak iki katı arttırdı.Akla hayale gelmedik malzemeleri kullanıyordu.Masrafları en aza indirmek için modifiye parçaları kendi kullanıyordu.

    600cc gücünde olan bu motosikletin en yüksek hızı saatte 96/km'di.Burt Munro'nun en büyük arzusu indian scout marka motosikleti ile en mükemmel hıza ulaşmak..


       İlk modifiye ettiği zamanlarda Penrith Mile Dirt Track yarışmasında saatte 74 km hız yaptı.Çalışmalarını aralıksız sürdürüyordu.Yeni Zelanda yollarında ve sahillerinde sürekli hız denemeleri yapmıştır.

     1957 Nisanında 750cc haline getirdiği motoruyla 230km sürate çıktı.5 sene sonra 1962'de motorun hacmini 850cc'ye yükseltti hızı 288km'ye çıkarttı.1966 yılında hacmini 920cc'ye çıkarttığı motoru onun için hala yetersizdi.



      Rekorunu kesinleştirmek için 1967 yılında ABD'ye gitti.1967 yılında Bonneville Tuz Çölleri'nde yapılan hız yarışmasına katıldı.Karşısında en çok 30 yaşlarında rakipler buldu.Çok yaşlı olduğu söyleyen ve kullandığı el yapımı parçalarla yapılan motosikleti ile dalga geçen motorcularla,1920 model kendi Indian'ı ile yarıştı.

   1967 yılında 68 yaşındaki Burt Munro,ABD'deki Bonneville Tuz Çölü'nde 1000cc'lik motorla,saatte 331 km hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı.Son model motosikletleri ve genç sürücüleri geçmiştir.Bu yarışı kazandığında 68 yaşında idi.Hala rekorunu egale eden çıkmamışdır.



   Burt Munro'nun hikayesi 2005 yılında başrolünü Anthony Hopkins'in oynadığı filmde beyazperdeye aktarıldı.Yavaş yavaş filmimize geçelim.



                        Künye : Yapım: ABD-Japonya-İsviçre-Yeni Zelanda
                                         127 Dakika/Biyografi,Dram,Spor,Macera
                                         Çıkış Tarihi :12 Mayıs 2006
                                         Bütçe :25 Milyon Dolar
                                         Hasılat: 18 Milyon Dolar

                                        Yönetmen :Roger Donaldson
                                        Oyuncular :Anthony Hopkins,Cessica Cauffiel,Diane Ladd,Christopher Lawford,Craig Hall.


     İzlenimlerim :Filmimiz bir yarışmacının hayat hikayesinin yanında,inanmanın,vazgeçmemenin ve azmin doğal sonuçlarını aktarıyor.Özellikle motosiklet hayranları için kaçırılmayacak bir fırsat.Filmde komedi,spor,dram gibi türlerin hepsini bulacaksınız.Oldukça başarılı bir film.



             Süresi 127 dakika olması sizleri kesinlikle bir önyargıya götürmesin.İçinde barındırdığı hikayesi,sürükleyici yapısı ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.İnce işlenmiş bir karakter karşınızda olacak.Burada da Anthony Hopkins'in ne kadar büyük bir oyuncu olduğu ortaya çıkıyor.Karakteri adeta yaşamıştır.Filmde bir an olsun kopmayacaksınız.Bir yol hikayeside karşınızda olacak.

         
         Eğlenceli bir o kadar akıcı bir film.Oyunculuk olarak üst düzey bir oyunculuk.Biyografi filmlerini seviyorsanız bu filmi şiddetle öneriyorum..















Efsane Adam Burt Munro ve The World's Fastest Indian Efsane Adam Burt Munro ve The World's Fastest Indian Reviewed by asa on 14:16 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.